The Law of Attraction Dalam Bisnes

by | Sep 28, 2022 | Dunia Ejenship | 0 comments

THE LAW OF ATTRACTION DALAM BISNES

Kelebihan Strategi Content Marketing

 Siapa sini pernah dengar tentang The Law of Attraction?

Untuk pengetahuan, secara am nyaThe Law of Attraction ni sebenarnya menceritakan tentang mindset. Dan mindset dalam dunia perniagaan ini adalah sesuatu yang fundamental dan sangat-sangat penting. Kalau mindset anda lemah, semua benda akan jadi serba tidak kena.

Dalam perjalanan anda untuk menjayakan bisnes anda, pasti akan ada liku-liku kejatuhan. Dan nak berjaya ni bukannya ia akan berlaku dalam masa yang singkat. Jauh perjalanan nya…

Apa Itu The Law of Attraction? 

Dalam buku The Law of Attraction, ia menceritakan bagaimana apa sahaja perkara yang bermain di dalam fikiran kita, lama kelamaan ia akan menjadi realiti. Jadi, jika ada kerap memikirkan perkara yang anda tidak diingini, lama kelamaan perkara yang anda tidak ingini ini akan menjadi realiti.

Maka, tidak kisah lah apa sahaja perkara yang bermain di fikiran anda, sama ada baik atau buruk, ianya bakal terjadi.

3 Konsep The Law of Attraction Yang Anda Boleh Pelajari? 

Positive Attract Positive

The Law of Attraction berpendapat bahawa jika kita berfikiran tentang yang positif, kita akan menarik perkara yang positif. Jadi kalau kita berfikiran negatif, kita akan menarik perkara yang negatif. Jadi anda sebagai usahawan, haruslah memikirkan perkara yang positif supaya ia nya akan menjadi realiti.

Meningkatkan Brand Awareness

Gambar merupakan satu tools yang sangat powerful untuk kita capai goals kita. Kalau dalam dunia bisnes, ada yang kita panggilkan nya sebagai “dream board”. Sebagai contoh, jikalau anda nak badan yang fit, tukar he Law of Attraction berpendapat bahawa jika kita berfikiran tentang yang positif, kita akan menarik perkara yang positif. Jadi kalau kita berfikiran negatif, kita akan menarik perkara yang negatif. Jadi anda sebagai usahawan, haruslah memikirkan perkara yang positif supaya ia nya akan menjadi realiti.

Present is Perfect

Dalam The Law of Attraction, ia mengatakan bahawa kita sentiasa boleh melakukan sesuatu untuk menambah baik keadaan kita pada masa itu. Oleh itu, daripada kita fokus kepada mindset yang negatif, lebih baik kita fokus kepada sesuatu yang positif yang membolehkan keadaan semasa kita menjadi lebih baik sebab “Present is Perfect”.

Harap anda belajar sesuatu daripada posting ini! 

 

Ejen2u, 
Sama-Sama Naik

Mengenai Penulis

Chief Communication Officer, Saffian Mahmud

  • Mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun pengalaman dalam pendidikan perniagaan dan perundingan.
  • Subject Matter Expert dalam Pengucapan Awam dan TeeUp Produk.
  • Telah membantu lebih dari 50 duta produk dan brand: melatih lebih dari 100 orang founder daripada pelbagai syarikat.